Pensioenakkoord kan leiden tot hausse aan ww-uitkeringen

Pensioenakkoord kan leiden tot hausse aan ww-uitkeringen

Het nieuwe pensioenakkoord kan erg gunstig uitpakken voor bijna-gepensioneerden met een zwaar beroep. Ze moeten zich dan wel voortijdig laten ontslaan.

Momenteel buigt de ‘polder’ zich over de verdere uitwerking van het Pensioenakkoord dat afgelopen zomer werd gesloten. Een van de voorstellen waar de partijen het hoofd over breken, betreft een vertrekregeling voor oudere werknemer die nog een paar jaar te gaan hebben voordat ze met pensioen kunnen.

Triple A – Pensioen Perspectief, een actuarieel kantoor gespecialiseerd in onder meer pensioen, denkt dat de beoogde vertrekregeling tot een flinke groei van het aantal ww-uitkeringen kan gaan leiden. De regeling stelt bijna-pensionado’s in staat om er eerder de brui aan te geven – en dan gaan ze financieel ook nog op vooruit.

Het nieuwe pensioenakkoord bevat een passage die het voor de werkgevers fiscaal aantrekkelijk maakt een vertrekregeling aan te bieden aan deze groep ouderen. Die regeling garandeert een uitkering tot het bereiken van de AOW-leeftijd en duurt maximaal drie jaar. Tot 19.000 euro bruto per jaar is de uitkering vrijgesteld van een heffing van 52 procent. “Dit is te vergelijken met de oude vut-regeling”, zegt Marin van Esterik van Triple A – Pensioen Perspectief.

 

Lucratief

De regeling kan voor werknemers heel lucratief zijn. “Door de combinatie van de vertrekregeling met de ww-uitkering kan het inkomen hoger worden dan het huidige salaris”, aldus Van Esterik. “Tot een inkomen van ongeveer 56.000 euro is er een financieel voordeel”.

Dat voordeel blijft wel beperkt tot twee jaar, want zo lang is de maximale duur van een ww-uitkering. Het derde jaar heeft de werkloze oudere dus alleen het geld uit de vertrekregeling tot zijn beschikking. Toch verwacht Van Esterik dat er duizenden extra ww-uitkeringen zullen worden aangevraagd.

 

Ouderen

Ook voor werkgevers kan de regeling aantrekkelijk zijn. “Oudere werknemers zijn vaker ziek. Met de vertrekregeling besparen werkgevers op ziektekosten en kosten voor de wia, de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Met name oudere werknemers met zware beroepen kunnen hiervan gebruikmaken.”

Uit CBS-cijfers blijkt dat in 2021, het jaar dat de vertrekregeling zou moeten ingaan, 329.000 oudere werknemers hier potentieel voor in aanmerking komen. “De jaren daarna gaat het om 100.000 oudere werknemers per jaar. Wij verwachten vele duizenden extra ww-uitkeringen”, aldus Van Esterik. De pensioenadviseur houdt wel een slag om de arm. “We weten niet of hierover is nagedacht. Is het bijvoorbeeld de bedoeling om de ww hiervoor te gebruiken? Zo niet, dan kan er nog wetgeving komen om het te repareren.”

 

Dit artikel is geschreven door Peet Vogels en gepubliceerd in het Algemeen Dagblad van 15 november

Wil je samenwerken met Triple A?

Spreken onze thema’s jou aan en is onze cultuur precies wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar talent!

Gerelateerde vacatures
Gekoppelde diensten
Benefits Consulting

Werkgevers die toptalent willen aantrekken, moeten zich onderscheiden. Nu en in de toekomst. Onze Benefits Consultants weten precies hoe.

Bekijk
Neem contact met mij op

© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.